För många år sedan så skrevs det om Gustavssons som serverade delikatessostar i Wisby. Anders, som var pappan i den familjen har verkligen varit en inspiration för oss i vårt arbete med att driva upp W.I.S by Deli. Vi var på besök i deras ostbutik någon gång där i tiden då artikeln skrevs, och jag kan verkligen minnas hans glädje och passion i arbetet – och hur varje produkt hade en historia bakom sig.

Att ta inspiration och skapa något eget
Under det besöket så köpte vi naturligtvis en hel del ost och marmelad i butiken som vi tog med oss hem, och vi satt i hemmet där under kvällen och smakade på dessa ljuvliga delikatesser. Det var faktiskt då vi började på att skissa ett av de första recepten på det vi sedan skulle komma att servera under våra år i Frankrike, och det var ostkaka gjord på mild mögelost, med drottningsylt.

I Frankrike var det en annan värld. Vi tog med oss våra Gotländska recept ner, men fick inte den succé som vi hade hoppats på. Det var inte förrän vi bidrog med denna ostkaka som vi började känna av intresset. Därefter arbetade vi tillsammans med en fransman, Claude, som gav oss tips och inspiration på smaker och kombinationer att experimentera med då vi tog fram nya rätter. En lärorik tid som var värt mycket för oss!

De huvudsakliga smakerna vi tog med oss hem igen från Frankrike var:

  • Apelsinblomma
  • Vallmofrö
  • Soltorkade tomater
  • Opastöriserad Brie de Meaux
  • Fänkål