Vi fick en fråga av en kund en gång som undrade om vi hade något bra tips på hur man kunde laga eleganta soppor. Det var kanske en av de mest utmanande frågor vi ställts inför någon gång, för frågan är: Är det ens möjligt? Hur kan man göra en soppa snygg?

Tänk på ingredienserna!
Det första som slog mig var att det sällan ser särskilt trevligt ut med grovhackat i soppor, eller stora klumpiga köttbitar som simmar runt. En elegant soppa skulle jag helst se som enfärgad och slät, med en vacker dekorationskvist eller liknande på. Antingen skulle jag satsa på brännässlor eller spenat för färgsättning, alternativt kantareller.
Py Bäckman gjorde en kantarellsoppa i ”Klockan nio hos stjärnorna” som gick på kanal 4 som jag provade att laga direkt efter programmet, och den skulle jag faktiskt definiera som ”elegant”.

Annars har jag också sett fler kända kockar jobba med just grönsaker, linser och nässlor och då fokuserat på att just mala ner alla ingredienser till en väldigt slät soppa. Där kan man enkelt dekorera med en vacker dillkvist eller ett lagerblad – så har man dekor och design i det hela också.
Tips: Prova att droppa över några enbär också, om du har tillräckligt med densitet i soppans yta.