När vi arbetar med att designa och utforma vårt kök så handlar det faktiskt mindre om vad ”vi” tycker är snyggt och mer kring vad man faktiskt vet är visuellt tilltagande, bevisat i forskning. Att vi också har just inredning och design som ett intresse här är bara en bonus, men man ska inte fastna i att tro att man någonstans sitter på en ”universell sanning” – då biter man själv i baken, så att säga.
Förutom att åka runt på mässor och besöka andra delikatessbutiker som arbetar på samma sätt så läser vi otroligt mycket bloggar och artiklar inom ämnen. Många har jag faktiskt hittat via TV4:s ”hemmakanal”, kolla här.

Youtube kan vara till stor hjälp när man söker inspiration
Något som jag har lärt mig att uppskatta allt mer är faktiskt Youtube. Om man ägnar lite tid åt den här kanalen så finns det så otroligt mycket bra att hitta, som kan be både inspiration, guider och nya perspektiv på det här med inredning och visuell design. Fastighetsbyrån gjorde en härlig film under 2015 där de tog hjälp från 10 elever från Konstfack för att inreda en lägenhet i tre olika versioner, utifrån uppgiften och frågan: ”Vad är ett hem?”. Där skull de inreda ett socialt hem, ett aktivt hem och ett lekfullt hem.

Det här filmklippet återkommer jag ofta till när vi fastnar lite i vår egen utveckling här på W.I.S by Deli eftersom den ger många bra stolpar som vi själva kan använda när vi arbetar med våra lokalytor. Talaren i filmen går igenom vilka frågor det är man behöver ställa sig själv för att verkligen ta fram en bra och fungerande design.

Men eftersom vi också tar det steget längre så finns det några stolpar/frågeställningar som vi har med också, som kanske inte är lika relevant för den uppgiften och det är:

  • Vilken typ av ”kök” ska lagas i rummet? (Franskt, italienskt, spanskt etc)
  • Vilken smak ska rummet ha? (Salt, surt, beskt, basiskt)
  • Kan smaken också kombineras med doften i rummet utan att skära sig?
  • Om smaken hade en färg, vilken skulle det vara?
  • Vilka typer av närliggande färger kan kombineras med din smaks färg?

För gemene man låter det här säkerligen helt out of mind, men det är väldigt många år av studier, forskning, läsning, inspiration och tester som fått in oss på detta – så det är helt förståeligt om det låter tokigt såhär utan att gå in på detalj. Huvudsaken är i alla fall att våra gäster och kunder känner att vi på W.I.S by Deli ger en helhetsupplevelse som tilltalar fler sinnen än bara ett. Om kunden känner detta så har vi lyckats!